Bart De Wever zet informateur Bouchez stevig op zijn plaats: "Dat is Vlamingen beschouwen als tweederangsburgers"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Georges-Louis Bouchez (MR) wil de staatshervormingen overboord gooien en terugkeren naar een unitair België, zoals voor 1970, met minder of geen bevoegdheden voor de deelstaten.

Bouchez, die momenteel samen met CD&V'er Joachim Coens informateur is, zei in het blad 'Wilfried' dat hij de Brabançonne en de nationale driekleur hoog in het vaandel draagt. Hij ziet een eenheidsstaat wel zitten.

"Een heel opvallend standpunt. Er zijn weinig politici die dit idee steunen. Uit peilingen blijkt ook dat slechts 10% à 15% van de bevolking gewonnen is voor dit idee, ongeveer evenveel procent als degenen die de splitsing willen", zei Ivan De Vadder op Radio 1.

Volgens De Vadder is de kans nu groter dat N-VA-voorzitter Bart De Wever informateur wordt. "Je voelt dat de weerstand tegen Bart De Wever om een opdracht te krijgen aan het verminderen is en dat we volgende week mogelijk in een volgende fase terechtkomen."

Ook Bart De Wever reageerde vandaag op de uitspraken van Georges-Louis Bouchez. Hij maakte er brandhout van. “Het unitarisme is al uitgeprobeerd in dit land”, citeert Het Laatste Nieuws partijvoorzitter Bart De Wever. “Het werkte na 1830, zolang de Vlamingen tweederangsburger waren en werden bestuurd door mensen die geen Nederlands spraken. Toen de Nederlandstaligen in dit land hun burgerrechten eisten en kregen, liep het unitarisme volledig vast en begon uiteindelijk het federalisme.”

"Wat Bouchez voorstelt, werpt ons dus terug naar de 19de eeuw. Het getuigt van een gebrek aan historisch inzicht.”