N-VA pakt Maggie De Block stevig aan: “Nul op tien”

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Met besmettingen in Frankrijk, Duitsland en Engeland komt het levensgevaarlijke coronavirus steeds dichterbij. Volgens N-VA zijn we daar alles behalve klaar voor.

Het was Frieda Gijbels (N-VA) die in de Kamer het vuur aan de scheen legde van federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). “We hebben goede labo’s, goede wetenschappers en goede artsen. Maar dat er iets mankeert aan onze aanpak heb ik niet zelf uitgevonden.”

Gijbels diepte een doorlichtingsrapport van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) op. “Zij hebben verschillende landen doorgelicht om te bekijken of ze in staat zouden zijn om goed te reageren op een pandemie of epidemie. Ons land scoort nul op tien voor urgentieplanning en nul op tien voor risicocommunicatie.”

Minister De Block nam de woorden ter harte. Dezelfde avond organiseerde ze een persconferentie over de repatriëring van landgenoten uit China. “Het gaat om gezonde mensen die tweemaal getest zijn”, aldus de minister. “Er is ook een website gelanceerd met recente informatie over het virus.”