Abortuscommissie komt met ingrijpend voorstel: “Moet verplicht worden op elke school”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Vorig jaar in oktober is abortus uit het strafrecht gehaald. Het verstrekken van informatie is niet meer strafbaar.

Het aantal zwangerschapsafbrekingen is in vijf jaar tijd met 10 procent gedaald, vooral bij jonge vrouwen tot 24 jaar. De Nationale Evaluatiecommissie Zwangerschapsaf­breking zegt dat dit het gevolg is van het feit dat vrouwen tot 21 jaar de pil gratis kunnen krijgen. Dit zal nog uitgebreid worden tot 25 jaar.

Ze pleiten er ook voor dat het spiraal en de noodpil gratis zouden moeten zijn. “Zo willen we dat vrouwen zonder voorschrift noodanticonceptie kunnen krijgen bij professionals”, zegt covoorzitter Mario Van Essche in Het Nieuwsblad. “Dat kunnen artsen en apothekers zijn, maar zeker ook paramedici en vroedvrouwen.”

Condoomautomaat
In het rapport van 41 bladzijden staat ook dat het onderwijs betrokken moet worden. Zo zouden gratis condoomautomaten moeten komen op school. “En leerlingen moeten bij het CLB kunnen aankloppen voor de noodpil”, staat er te lezen.

De katholieke onderwijs­koepel is niet te vinden voor een gratis condoomautomaat op de scholen. “We zien aan de cijfers dat onze bespreking in de lessen goede resultaten oplevert. Misschien moeten we gewoon de huidige aanpak nog verbeteren om het aantal abortussen verder terug te dringen”, zegt woordvoerder Pieter-Jan Crombez. “Want is een condoomautomaat hangen effectief een doeltreffende maatregel? Wie zal dat bovendien betalen?"