Politicoloog ziet cruciaal moment voor CD&V en voorzitter Coens: "Hij staat enorm onder druk"

door: WVDS
Joachim Coens
Afbeelding bron: Photonews

11 december vindt het nationaal congres van CD&V plaats waarbij leden kunnen stemmen over voorstellen om de partij inhoudelijk te vernieuwen. Politicoloog Dave Sinardet legt uit waarom dit een belangrijk moment wordt voor de partij en de voorzitter.

“Vooral voor CD&V-voorzitter Joachim Coens gaat dat een heel belangrijk moment zijn. Hij staat intern toch enorm onder druk omdat heel veel leden vinden dat hij er niet goed in slaagt om de partij uit de verf te doen komen. Binnenkort zijn er ook nieuwe voorzittersverkiezingen", aldus Dave Sinardet in gesprek met Redactie24.

“Wanneer hij er niet in slaagt om een nieuw elan te geven aan zijn partij en eigen voorzitterschap, dan vrees ik dat het er voor hem niet goed zal uitzien. Op basis van de nieuwe voorstellen die hij gedaan heeft lijkt het mij niet dat die nu de boost gaan geven aan CD&V.”

“Het congres kan een gelegenheid zijn voor CD&V om opnieuw aan te knopen bij een breder publiek, maar er zullen wel veel meer inspanningen voor nodig zijn. Dat geldt voor de drie traditionele partijen.”

Geloof

“CD&V is oorspronkelijk gebouwd op de breuklijn tussen katholieken en vrijzinnigen. Dat is sociologisch lang heel belangrijk geweest, denk maar aan de schoolstrijd. Maar ondertussen zijn er maar weinig kiezers die hun geloof nog laten meespelen in hun politieke keuze.”

“CD&V moet op andere vlakken zien relevant te zijn. Ondertussen zijn er partijen bijgekomen die wel rond thema’s werken die mensen beroeren zoals migratie bij Vlaams Belang. Het thema klimaat is hoofdzaak bij Groen.”

“Ook bij hun vroegere sterktes, zoals een degelijke bestuurspartij, zijn veel kapers op de kust. ‘Vooruit’ met Vandenbroucke en Open Vld met De Croo kunnen dat ook claimen. De essentiële vraag voor de partij CD&V is: Wat is eigenlijk nog hun centrale identiteit?”