Politicoloog voorspelt lastige periode voor premier Alexander De Croo

door: WVDS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

De afgelopen maanden werden we voortdurend geconfronteerd met conflicten binnen de Vivaldi-regering. Politicoloog Dave Sinardet legt uit hoe dat komt en waarom ook de komende periode nog moeilijk zal worden voor premier Alexander De Croo (Open Vld).

“Binnen de federale regering is het ook alles behalve koek en ei. Deze regering is sowieso moeilijk door de zeven partijen die erin zetelen. Dat is een record in de Belgische geschiedenis."

“Daarnaast is er nog een probleem dat eigenlijk vrij ironisch is. Er is anderhalf jaar nodig geweest om de nieuwe regering te vormen. En men is er uiteindelijk toch in geslaagd om een vrij vaag regeerakkoord te schrijven", legt Dave Sinardet uit bij Redactie24.

“Het is nog snel in de laatste twee weken geschreven. En het gevolg daarvan is dat hoe vager het regeerakkoord geschreven is, hoe meer ruimte er is voor conflicten tijdens de regeringsperiode, dat lijkt me evident.”

Strijd tussen PS en MR

“Daarnaast zitten we ook met strategische afwegingen bij sommige partijen. Als mensen verwijzen naar een kibbelkabinet was dat tijdens de vorige regering duidelijk tussen de Vlaamse partijen.” 

“Nu heb ik de indruk dat het concept van kibbelkabinet de taalgrens is overgestoken met vooral de constante strijd momenteel tussen MR en PS. De drie grootste Franstalige partijen MR, PS en Ecolo zitten in de federale regering en willen zich tegenover elkaar profileren.” 

“Ook de persoon van Louis-Bouchez is iemand die er duidelijk voor kiest om heel polariserend en scherp te zijn en constant het conflict op te zoeken en zichzelf zo op de kaart te willen zetten. Dat is iets wat voor de samenhang en stabiliteit van een regering niet zo gunstig is.”

Sterke oppositie met N-VA en Vlaams Belang

“De Vlaamse partijen gedragen zich beter deze keer en ik denk dat dat komt omdat ze begrepen hebben dat ze in Vlaanderen te maken hebben met sterke oppositiepartijen: N-VA en Vlaams Belang. Ze beseffen dat als ze veel gaan kibbelen en elkaar saboteren, dan zullen ze gezamenlijk ten onder gaan en dan gaat de oppositie zijn voordeel daaruit halen.”

“Al die punten zijn ingrediënten die het Alexander De Croo zeker moeilijk zullen maken in een aantal belangrijke dossiers zoals fiscale hervorming, pensioenhervorming, arbeidsmarkthervorming. We zullen dus de komende maanden veel discussies en conflicten binnen die regering gaan zien.”

Altijd mee? Download gratis onze app