Nieuwe Anderlechtscout: "Geef geen geld aan jonge voetballers"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Peter Verbeke ruilde afgelopen week KAA Gent in voor RSC Anderlecht. Van sportief manager bij de Buffalo's naar scout bij paarswit. De vierde figuur in enkele jaren die deze job in handen krijgt.

Peter Verbeke krijgt een unieke kans bij Anderlecht om zijn ding te doen. "De eerste etappe van scoutingwerk, die vertrekt vanuit statistieken en data, is heel belangrijk geworden omdat het onmogelijk is om de hele wereld te doorzoeken", vertelt Peter Verbeke aan Sport/Voetbalmagazine.

Verbeke bouwde de voorbije jaren een band op met Let's Play, het bureau van Wouter Vandenhaute. De overstap naar Anderlecht is dan ook vlug verklaard. "Welke jeugdspelers zijn doorgebroken in hun respectievelijke eerste ploeg? Intelligente jonge spelers die goed omringd zijn en van wie de ouders en makelaars geen geld hebben gevraagd op zeer jonge leeftijd."

De werkmethodes van makelaars stoten hem voor de borst. "Als je aan een 13-jarige geld geeft, zal hij op zijn zestiende het dubbele vragen en trekt hij op zijn achttiende naar het buitenland. Een contract geven aan een jongen van 15 jaar is compleet krankzinnig. Dat zie je nergens anders. Alleen in het voetbal."