Koning Filip brengt twee nieuwe politici aan zet: Aartsmoeilijke opdracht

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Koning Filip heeft na een rondje gesprekken twee nieuwe politici aangeduid om te bekijken welke mogelijkheden er zijn om een nieuwe federale regering op de been te brengen.

Koning Filip sprak met bijna alle partijvoorzitters en hakte woensdagavond een nieuwe knoop door. Hij brengt de voorzitter van de Kamer, Patrick Dewael (Open Vld), samen met Senaatsvoorzitster Sabine Laruelle (MR) aan zet.

De koning kiest dus opnieuw voor een duo, zoals hij eerder ook al deed met onder meer Coens en Bouchez en Vande Lanotte en Reynders. Verwacht werd dat De Croo nu een opdracht van de koning zou krijgen, maar de vorst kiest voor een Nederlandstalige en Franstalige liberaal.

Loodzware opdracht voor Dewael en Laruelle

Hun opdracht om een volwaardige regering mogelijk te maken is aartsmoeilijk want heel wat partijen staan lijnrecht tegenover elkaar. Geen enkele formule lijkt op dit moment nog haalbaar. Paars-groen, paars-geel en Vivaldi zijn op dit moment allemaal dood.

Magnette: "Ik wil geen fronten vormen zoals anderen"

PS-voorzitter Magnette haalde nog eens uit naar Bart De Wever. "Ik wil altijd bruggen bouwen. Ik wil geen fronten vormen zoals anderen ( Bart De Wever, nvdr) zeggen. We moeten over inhoud spreken en we willen ook met iedereen praten, maar het moet over inhoud gaan."

Coens: "Relatie met PS is problematisch"

Joachim Coens, voorzitter van CD&V, liet op zijn beurt nogmaals verstaan hoe diep de wonden zijn die Paul Magnette heeft geslagen. "Onze relatie met de PS is vandaag problematisch." Coens vraagt zich ook luidop af waarom er niet naar PS en Ecolo wordt gekeken. "Waarom wordt er niet gevraagd waarom zij niet op basis van inhoud, maar op basis van principe niet met een partij (N-VA, nvdr) willen praten?"