Koning Filip had weinig keuze: “Hij moest dat doen van MR-voorzitter Bouchez”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Koning Filip heeft woensdagavond opnieuw twee mensen het veld ingestuurd. Het gaat om Patrick Dewael van Open VLD, de voorzitter van de Kamer, en Sabine Laruelle (MR), de voorzitter van de Senaat.

Patrick Dewael (Open VLD) en Sabine Laruelle (MR) staan voor een zeer moeilijke opdracht. Ze krijgen de tijd tot 9 maart de tijd om contacten te leggen voor het vormen van een nieuwe regering. Die dag moeten ze ook hun eindverslag neerleggen bij koning Filip.

Patrick Dewael heeft een goed contact met de politici in Wallonië. Maar bovenal is hij een pragmaticus. Dewael wordt gesitueerd in het paars-groene kamp van Open VLD, vooral door zijn link met kandidaat-voorzitter Bart Tommelein, staat er te lezen in Het Nieuwsblad.

“Sabine Laruelle moest er per se bij van haar voorzitter Georges-Louis Bouchez”, zegt een onderhandelaar. “Omdat zij alles doet wat hij haar zegt en hij zo de touwtjes in handen kan houden.” Laruelle heeft wel een primeur beet. Ze is de eerste vrouwelijke opdrachthouder ooit in ons land.