Afschaffing van de woonbonus heeft positief effect voor de Vlaamse regering

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De Vlaamse overheid heeft 2019 positief afgesloten. Er was een overschot van 275 miljoen euro en dat heeft alles te maken met de afschaffing van de woonbonus.

Heel wat mensen wilden nog genieten van de woonbonus eind vorig jaar en haastten zich daarom om een woning te kopen. Dat heeft voor extra inkomsten gezorgd.

“We hebben gemerkt dat door de hervormingen eind vorig jaar er voor de verkoopbelastingen een bedrag is bijgekomen, meer dan wat we voorspeld hadden, van 305 miljoen euro. Daarvan is 265 miljoen registratierechten en 40 miljoen hypotheekrechten", legt Matthias Diependaele, minister van Begroting, uit bij Radio1.

Investeerders hebben gewacht om een woning te kopen

Hoewel je zou denken dat de verkoop van woningen dan in het begin van 2020 een terugval zou kennen, is dat niet zo. “Er is een rush geweest op de vastgoedmarkt, dat zien we heel goed. Tot dusver wordt dat echter niet tot minder vertaald in 2020."

"De cijfers die we tot nu toe hebben van notarissen tonen aan dat mensen nog steeds huizen kopen. We vermoeden dat investeerders eind vorig jaar gewacht hebben om een aankoop te doen omdat zij sowieso geen recht hadden op de woonbonus en dat zij begin dit jaar wel aankopen gedaan hebben.”