Bart De Wever hoopt dat Vlaamse partij zoiets nooit zal doen: “Dat zou heel dramatisch zijn”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Ook Bart De Wever kan niet anders dan vaststellen dat het tegenwoordig heel moeilijk is om een federale regering op de been te brengen. Maar hoe moet het nu verder?

“De tijd die nodig is om het ijskoude water van een Vivaldi-regering met socialisten, groenen, liberalen en de CD&V weer aan de kook te brengen”, vertelt N-VA-voorzitter Bart De Wever in Het Laatste Nieuws.

“Want als je vandaag aan die CD&V vraagt of ze daarin meegaan, is het antwoord natuurlijk neen. Daarvoor heeft de manier waarop Magnette een einde heeft gemaakt aan de opdracht van Koen Geens er te diep ingehakt. Dat was van een nooit geziene arrogantie."

CD&V
Maar misschien dat CD&V binnen enkele maanden toch plooit? "Dat zou dramatisch zijn. Wie is er na zo'n vernedering nog in staat tot zo veel zelfverloochening? Niet de CD&V van vandaag, denk ik. Maar de druk op die partij zal immens zijn.” 

“Altijd zullen er bij CD&V wel een paar opstaan die vinden dat het zoetjesaan tijd is om het land te redden. Maar dat is nu net het misverstand: paars-groen-plus-CD&V gaat dit land niet redden. Die regering gaat niets doen. Nul komma nul. Met zo'n bonte stoet van groen, rood, blauw en oranje haal je de finish niet, denk ik.” 

“En zelfs als je die haalt, krijg je in het beste geval malgoverno, slecht bestuur. Vier jaar links beleid zonder Vlaamse meerderheid: dan vraag je in Vlaanderen om een democratische revolte. En dan zou het wel eens kunnen dat de Vlaamse kiezer in 2024 met zijn buik stemt, meer dan met zijn hoofd."