Eén partij lijkt slachtoffer te worden van scenario Dewael en Laruelle

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De politici hebben dringendere zaken aan hun hoofd zoals migranten en het coronavirus die aan de grenzen aankloppen. Maar dat betekent niet dat er niks meer gebeurt voor de vorming van een federale regering.

Volgens De Standaard werken koninklijk opdrachthouders Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR) in alle stilte verder achter de schermen. Maandag wordt het duo verwacht op het koninklijk paleis.

Door de uitbraak van het coronavirus lijkt het al dramatische begrotingstekort nog groter te worden. Een federale regering zou daardoor veel minder ambitieus worden. Daarom lijkt de piste van een noodregering met beperkte bevoegdheid weer aan populariteit te winnen.

Coronacoalitie

PS-voorzitter Paul Magnette en zijn CD&V-collega Joachim Coens zouden zo’n ‘coronacoalitie’ wel zien zitten. Die zou vertrekken van de bestaande regeringspartijen Open Vld, MR en CD&V, aangevuld met socialisten en groenen.

Obstakels zijn de band tussen CD&V en N-VA, dat naast de boot zou vallen, en MR en Groen die enkel de rit willen uitdoen tot 2024. Bovendien is Open Vld nog tot eind deze maand verwikkeld in een voorzittersverkiezing.