Vlaams Belang reageert boos: "Het kan niet dat men nu ineens grote groepen illegalen vrijlaat"

door: MRO
Afbeelding bron: Pixabay
Vlaams Belang is bijzonder ontevreden over de “politieke recuperatiepogingen van linkse activisten die nu met het excuus van de coronacrisis” oproepen tot grootschalige regularisaties van illegalen.

Donderdag riep Jan De Volder (KU Leuven en Sant’Egidio) op tot zo’n maatregel in een opiniestuk op VRT NWS. “Zo’n crisis als deze is niet het ogenblik om onze verblijfsregels te gaan versoepelen - tijdelijk of niet - het is net het moment om de grenscontroles en uitzettingsregels aan te scherpen”, reageert Vlaams Belang.

“Het is inderdaad zo dat er nu veel groepjes rondzwerven in weerwil van de samenscholingsregels. Daarom heeft onze partij dan ook opgeroepen om nu zoveel mogelijk illegalen op te sporen en ze vast te zetten voor hun versnelde verwijdering”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang).

“Er moeten dus net strengere maatregelen komen. Het kan niet dat men - zoals de Dienst Vreemdelingenzaken recent deed - nu ineens grote groepen illegalen vrijlaat. Er moeten tijdens deze crisis net meer illegalen vastgezet worden in afwachting van hun uitzetting, want regularisaties zijn niet alleen het eenvoudigweg uitdelen van papieren, maar ook brede en grote inspanningen rond integratie, arbeidsactivering, taall essen en dergelijke meer. Ons land staat al meer dan genoeg onder druk.”

En in tegenstelling tot wat De Volder zegt is het nu net het uitgelezen moment - nu er eindelijk eens grenscontroles zijn en er minder fluctuatie in aantallen illegalen is - om zoveel mogelijk illegalen op te sporen”, zo draagt ook Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang) bij. “Zo brengen we eindelijk eens in kaart wie hier wel en wie hier niet hoort te zijn.”