CD&V-leden moeten aartsmoeilijke knoop doorhakken: Nieuwe verkiezingen ofwel regering zonder N-VA vormen

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De vorming van een nieuwe federale regering sleept nu al meer dan 9 maanden aan. Wellicht zullen het de leden van CD&V zijn die beslissen of we al dan niet opnieuw naar de stembus trekken.

De situatie zit al maandenlang muurvast, alle politici die door de koning het veld werden ingestuurd beten hun tanden stuk. We staan nu op een kantelpunt en het zal CD&V zijn dat de uiteindelijke knoop moet doorhakken.

Een coalitie met N-VA en PS, de twee grootste partijen aan beide kanten van de taalgrens, is intussen volledig begraven. De enige realistische mogelijkheid die nog rest is een paars-groene regering aangevuld met CD&V. 

N-VA lossen of de stembus

De partij van voorzitter Joachim Coens heeft echter altijd volgehouden dat ze niet in een regering zal stappen zonder meerderheid langs Vlaamse kant. Hierdoor is een coalitie zonder N-VA niet mogelijk. De enige optie om nieuwe verkiezingen alsnog te vermijden, is dat CD&V zijn eigen eis van tafel veegt en toch in een Vivaldi-coalitie stapt.

Het is een aartsmoeilijke vraag waar de partij zich nu over moet buigen en de bal wordt in het kamp van de leden gelegd. Alle CD&V-leden hebben intussen een online enquête ontvangen waarin ze kunnen aangeven of hun partij in een Vivaldi-coalitie moet stappen of dat toch moet worden vastgehouden aan die meerderheid langs Vlaamse kant. In het laatste geval zijn nieuwe verkiezingen wellicht onafwendbaar.