Test Aankoop heeft belangrijke boodschap: "Doe dit niet bij zonnepanelen, want het brengt niets op"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
De stroom die je zonnepanelen produceren, opslaan in een batterij, is voorlopig geen goed idee. Dat blijkt uit onderzoek van Test Aankoop.

De consumentenorganisatie ziet dat de aandacht voor zulke batterijen toeneemt. Op Batibouw, bijvoorbeeld, waar met promoties wordt uitgepakt.

Maar met een lithium-ionbatterij is het opslaan van de eigen stroomproductie via zonnepanelen momenteel geen goede investering, klinkt het.

Batterij

"Onze studie ging uit van zonnepaneleninstallaties met verschillende vermogens en een uiteenlopende opslagcapaciteit. Maar geen enkel van de onderzochte scenario’s bleek rendabel over de levensduur van het opslagsysteem. Wat je dankzij een batterij kunt besparen aan netkosten of netvergoeding, weegt niet op tegen de afschrijving van de aanzienlijke kosten", aldus Test Aankoop.

"De aankoopprijs van de batterij zou 3 of 4 keer lager moeten liggen om een terugverdientijd van 7 jaar te kunnen bereiken", zegt de organisatie, die consumenten aanraadt om te wachten tot de prijzen dalen.