Kwart van de kleuters in Vlaamse scholen spreekt thuis een andere taal: Minister Weyts kondigt maatregelen aan

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Er raakten dinsdag opvallende cijfers bekend. Het gaat telkens om jonge kinderen in Vlaamse scholen.

Een kwart van de kleuters in Vlaamse scholen spreekt thuis een andere taal. Bij lagere schoolleerlingen gaat het om ruim één op de vijf. Dat blijkt uit cijfers van Statistiek Vlaanderen. 

Het aantal leerlingen dat thuis geen Nederlands praat, neemt dus verder toe. Tien jaar geleden had nog maar 16% van de kleuters en 12% van de leerlingen in het gewone lager onderwijs een andere thuistaal.

"De Vlaamse scholen zijn niet meer dezelfde scholen als 10 jaar geleden, dus gaan we ook veel meer dan tien jaar geleden moeten inzetten op Nederlands", zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). "Dat gaan we onder meer doen met een taalscreening bij alle kleuters, met aangescherpte eindtermen die meer inzetten op taal, met Vlaanderen-brede proeven die de leerwinst van onze leerlingen meten."

Minister Weyts doet ook een oproep aan de ouders.  "Wie kiest voor de toekomst van zijn kinderen, die kiest ervoor om ook thuis na 15.30 uur en in het weekend Nederlands te spreken. Uit de PISA-resultaten blijkt dat de kloof tussen autochtone en allochtone leerlingen in één klap halveert zodra het allochtone gezin thuis Nederlands spreekt”, besluit Weyts.