Politicoloog Carl Devos legt uit wat er echt gebeurd is: “Magnette stelde zelf de vraag, maar toen kwam die partij en liep het fout”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Het zag er even naar uit dat we naar aanleiding van het coronavirus naar een noodregering zouden gaan, maar niets was minder waar. Het werd uiteindelijk een lopende regering die volmachten krijgt.

Politicoloog Carl Devos is niet meer te spreken over de houding van de politici, vooral dan die van PS-voorzitter Paul Magnette. “Ik hoor hem zeggen dat hij premier Sophie Wilmès gaat verdedigen en dat hij geen vragende partij was om een noodregering te vormen, dan is dat een eigen interpretatie van de feiten”, legt Devos in ‘De Afspraak’.

“Het was Magnette zelf die vorige week donderdag contact opnam met de top van de SP.A. Hij wilde een nieuwe regering voor het coronavirus. Magnette wilde een nieuwe regering met een nieuwe eerste minister. Hij gaf SP.A de opdracht om dit ook te communiceren naar N-VA.”

“Als je dan ziet dat men een paar dagen later Wilmès wil steunen en zegt dat een nieuwe regering niet meer nodig is, dat is een loopje nemen met de waarheid.”

Bouchez
Devos weet ook waarom het is misgelopen. “Op het moment dat PS onderhandelt met N-VA loopt dat allemaal wel goed. Ook SP.A onderhandelde mee en CD&V was ook op de hoogte. Maar zodra MR erbij komt, loopt het fout. Voorzitter Georges-Louis Bouchez had al op voorhand schrik dat hij heel wat van zijn mandaten zou verliezen.”

Weerstand
“Binnen de PS was er eerst een akkoord om de hele operatie op gang te trekken. Gaandeweg groeide niet alleen bij de Brusselse afdeling, maar ook bij het FCTB weerstand tegen een regering met N-VA. Als je dan samenbrengt dat MR lastig begint te doen en Magnette die het lef niet heeft om door te duwen, dan vinden die mekaar. PS en MR weten dat als ze elkaar beginnen te bekampen, ze samen ten onder gaan. Dus vinden ze een gemeenschappelijke vijand, dat is meestal de N-VA.”

Formateur
“Magnette wilde formateur worden en dat was niet naar de zin van Bouchez. Dan zou zijn grote concurrent de redder van het vaderland worden. Als men dan nu zegt dat regering Wilmès er één is van nationale éénheid, dat is zo’n grote leugen."