Deze organisaties halen enorm veel voordeel uit de tijdelijke werkloosheid

door: BVDO
Je hebt er vast ook al opgelet. Sociale media staan bol van reclames van vakbonden over tijdelijke werkloosheid. En dat legt de organisaties geen windeieren.

De vakbonden kunnen niet anders dan het toegeven. De laatste dagen stijgt hun ledenaantal ongelofelijk. De grote aantallen mensen die door de coronacrisis op tijdelijke werkloosheid komen, klikken massaal op advertenties op sociale media en sluiten zich zo aan bij vakbonden. In de hoop vlug hun uitkering rond te krijgen.

Het liberale ACLVB wierf op een dag tijd 700 nieuwe leden aan. Een boost voor de organisatie. Ook bij de socialistische en christelijke vakbond zijn er heel wat nieuwe leden. Bij het Franstalige L'Echo sprak de ABVV van een explosieve groei. David Vanbellinghen van ACV kan er geen cijfers op plakken: "De hoofdzaak is om er mee op toe te zien dat iedereen die plots werkloos is geworden, ­verder geholpen wordt. Er zijn heel wat mensen bij die nooit werkloos zijn geweest."

Het belang van de vakbonden bij de uitbetaling van de werkloosheidsuitkeringen is groot. In het verleden was er vaak kritiek op de vergoeding die de vakbonden krijgen om de uitkering te regelen. Toch zien ze hun taak als belangrijk. "Het gebeurt regelmatig dat er iets niet klopt of onvolledig is. Een ­onderdeel van de dienstverlening van de bonden is om erop toe te zien dat de aanvraag wel in orde komt", vertelt Mario Coppens van ACLVB.