Viroloog Van Gucht legt uit waarom het aantal overlijdens blijft stijgen ondanks dat de maatregelen wél werken

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Tijdens de afgelopen 24 uur zijn opnieuw 140 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Viroloog Steven Van Gucht benadrukt dat het belangrijk is te beseffen dat het aantal overlijdens nog even kan blijven stijgen terwijl de coronamaatregelen toch goed werken.

"De cijfers die wel iets zeggen over de evolutie van de epidemie zijn vooral de hospitaalcijfers en meer bepaald het aantal nieuwe opnames in onze ziekenhuizen per dag. Daar zien we dat dit getal al een aantal dagen stabiliseert in de zone tussen 500 en 600. Dat is goed nieuws. Het getal blijft natuurlijk wel hoog en de druk op de ziekenhuizen blijft ook hoog."

"Ondanks deze stabilisatie is het aantal overlijdens hoog en dit kan mogelijk nog stijgen tijdens de komende dagen. Dat komt omdat mensen die overlijden aan deze ziekte vaak 2 weken of langer geleden besmet zijn geraakt met het virus."

"De maatregelen hebben pas een effect kort nadien gehad. Het kan zijn dat de overlijdens nog een tijdje blijven stijgen ondanks het feit dat de maatregelen wel degelijk werken. Het is belangrijk om dat goed te beseffen", aldus Steven Van Gucht tijdens de dagelijke persconferentie.