Coronabesmetting loop je het gemakkelijkst op via de neus

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Het coronavirus gebruikt volgens een onderzoek in Groningen twee specifieke soorten cellen in de neus als toegangspoort tot het menselijk lichaam.

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) hebben samen met Britse en Franse collega's ontdekt dat het coronavirus zich het gemakkelijkst via slijmbekercellen en trilhaarcellen in de neus over het menselijk lichaam weet te verspreiden.

"Dit is de eerste keer dat deze specifieke cellen in de neus in verband worden gebracht met het virus dat Covid-19 veroorzaakt", zeggen bioloog Martijn Nawijn en longarts Maarten van den Berge in het tijdschrift Nature Medicine. Ze hopen dat hun nieuwe kennis over het virus van pas kan komen bij het ontwikkelen van behandelingen die de overdracht weten te beperken.

"De locatie aan de oppervlakte van de binnenkant van de neus maakt deze cellen in hoge mate toegankelijk voor het virus", besluit het tweetaal. Deze cellen bevatten veel RNA. Het erfelijke materiaal bevordert de productie van specifieke eiwitten die het coronavirus gebruikt om in het lichaam door te dringen.