Vakbonden vragen meer aandacht voor werknemer: “Corona moet erkend worden als beroepsziekte”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Vakbond ABVV wil dat corona erkend wordt als beroepsziekte in sectoren waar werknemers het virus opliepen tijdens het uitvoeren van hun werk.

Volgens de vakbondsorganisatie is niet elke werkgever bezig met het lot van zijn werknemers. “We vrezen dat sommige werkgevers het niet zo nauw nemen”, zegt Gina Heirman van ABVV aan Het Nieuwsblad. Het zou bijvoorbeeld over het onderwijs, de banken en de chemische sector kunnen gaan, omdat die sectoren als essentieel worden beschouwd.

ABVV baseert zich op een eigen enquête bij bijna 10.000 werknemers. Tien procent verklaart onvoldoende bescherming te genieten op het werk. Meer dan tachtig procent vreest voor zijn fysieke en mentale gezondheid. Bijna zestig procent denkt zijn job te verliezen bij de heropening van de bedrijven. “Door die erkenning moet niet de sociale zekerheid maar de werkgever opdraaien voor de kosten als een werknemer ziek wordt”.

Ook bij ACV voelen ze dat hun achterban onrustig is, vooral bij mensen die tot de risicogroep behoren. “We begrijpen die onrust”, zegt ACV-woordvoerder David Vanbellinghen. “Het is niet evident om weer te gaan werken na alles wat er gebeurd is.  Desondanks blijven we nog steeds bezorgd over de risicogroepen: 60-plussers of mensen die gevoelig zijn omdat ze een long- of andere aandoening hebben. Zij lopen extra risico om ziek te worden wanneer ze weer aan het werk gaan.”