Burgemeester opnieuw in de clinch met Fedasil: "Kinderen uit asielcentrum mogen niet naar onze scholen"

door: BVDO
Afbeelding bron: Pixabay
De burgemeester van Koksijde gaat opnieuw in de clinch met Fedasil. De kinderen uit het asielcentrum mogen van hem niet naar school vooraleer ze getest zijn op het coronavirus.

Het open asielcentrum op de vroegere luchtmachtbasis in Koksijde ging eind maart tegen de zin van Fedasil al in lockdown op bevel van de burgemeester. Nu wil Marc Vandenbussche de kinderen uit het centrum niet naar school laten gaan in zijn gemeente. "In rusthuizen en andere centra wordt uitgebreid getest, waarom kan dat dan niet in het asielcentrum? Er zijn ondertussen besmettingen vastgesteld, maar Fedasil doet alsof er niets aan de hand is", aldus Vanden Bussche.

Volgens Vandenbussche zien de scholen het ook niet zitten om de kinderen toe te laten. "Zij zien het ook niet zitten dat de kinderen uit het centrum waar besmettingen zijn vastgesteld, zomaar terug naar school komen. Iedereen leeft er erg dicht op elkaar, soms met meerdere gezinnen op een kamer," beweert Vandenbussche. "De regels rond social distancing worden er niet gerespecteerd en bewoners krijgen nog altijd de toestemming om naar familie te gaan in een andere stad. Dat is toch onbegrijpelijk, terwijl iedereen in zijn kot moet blijven om de verspreiding tegen te gaan?"

Volgens Fedasil moeten kinderen niet getest worden vooraleer ze naar school gaan en betreuren ze de uitspraken van de burgervader. "Er is één bewoner positief getest op COVID-19 en hij werd samen met zijn gezin in quarantaine geplaatst. Er is geen sprake van een uitbraak", klinkt het in een mededeling.