N-VA wil dat regering geen mondmaskers voor elke Belg koopt: "Vijgen na Pasen"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
De procedure om elke burger van een mondmasker te voorzien, moet stopgezet worden. Dat zei Michaël Freilich van N-VA vanochtend op Radio 1.

"Ik heb begrepen dat de bestelling van de mondmaskers pas gisteren zou zijn gebeurd. Dan moet je toch een aantal weken rekenen voor de productie ervan en dan moeten ze nog gesorteerd worden per gezin, want het ene gezin bestaat uit drie personen, het andere uit vijf, enzovoorts", klonk het.

"Philippe De Backer heeft gezegd dat hij een contract met Bpost heeft afgesloten. Een pakje is tegenwoordig gemiddeld twee weken onderweg omdat het zo druk is. De vrees bestaat dat de meeste mensen hun mondmasker pas zullen ontvangen in de maanden juli of augustus", aldus Freilich.

200 miljoen euro

De procedure kan dan ook maar best stopgezet worden, vindt hij. "We zien dat heel veel steden en gemeenten zelf al mondmaskers hebben besteld. De provincie Antwerpen heeft er vorige week 1,1 miljoen besteld. Als iedereen al maskers heeft en je ze ook in de winkels kan kopen, dan zijn het vijgen na Pasen. En dat terwijl volgens mijn berekening er 200 miljoen euro aan zou worden uitgegeven."