Nieuw asielcentrum midden in een woonwijk: “Voor een voldongen feit gesteld”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Buurtbewoners van residentie Metropolis in de Froissartstraat in Brussel trekken aan de alarmbel nu er een asielcentrum komt in het vroegere Leopoldparcziekenhuis.

In de eerste weken zal er plaats zijn voor 100 asielzoekers, maar de capaciteit kan opgevoerd worden naar 350 personen.  “We hebben dit nieuws via de pers moeten vernemen. Er is dus absoluut geen overleg geweest met de bewoners”, vertelt Edward Meert van residentie Metropolis. “Wij staan als buurtbewoners machteloos tegenover dit voldongen feit.”

De omwonenden zijn vooral bang voor de veiligheid. “Hier komen tussen de 100 en de 350 asielzoekers die misschien niet mee zijn met de maatregelen die ons land uitvoert omtrent de coronacrisis. Bovendien is dit een drukbevolkte wijk. Op de Nationale Veiligheidsraad wordt daarnaast ook gezegd dat controles op het naleven van de coronamaatregelen moeilijk zijn en dat iedereen zijn burgerzin moet toepassen. Ik vraag me dan ook af of dat bij de asielzoekers effectief gaat gebeuren.”

Vincent De Wolf, burgemeester van Etterbeek (MR), geeft toe dat de locatie van het asielcentrum niet ideaal is. “Maar dat is een beslissing van de federale overheid. Als gemeente hebben we in het verleden altijd solidariteit getoond naar mensen in moeilijkheden en we zullen dat blijven doen.”