Marc Van Ranst maakt idee van Bart De Wever met de grond gelijk

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Bart De Wever stelde voor om bij een mogelijke nieuwe lockdown geen gezonde mensen op te sluiten. Marc Van Ranst zegt dat dit niet kan als de nieuwe golf van besmettingen te groot is.

Bart De Wever vindt het niet kunnen dat tijdens een lockdown gezonde mensen geen bewegingsvrijheid hebben. “Het is denk ik de eerste keer dat gezonde mensen worden opgehokt”, zei Bart De Wever, met de aanvulling dat het niet anders ging omdat we tot dusver onvoldoende konden tracen en testen. “Als we dat nu wél kunnen, dan zou de volgende quarantaine een quarantaine van de zieken en de besmetten moeten zijn, en niet van de gezonden. De economie moet draaien op gezonde mensen.”

Dezelfde avond nog reageerde Marc Van Ranst. “Het is zeker niet de eerste keer dat ook gezonde mensen in quarantaine worden geplaatst, bij de SARS-uitbraak gebeurde dat bijvoorbeeld al met hele appartementsgebouwen. Als hier straks een nieuwe coronagolf komt, gaat de voorkeur uiteraard uit naar een lockdown ultra light van beperkte plekken."

"Maar als een nieuwe golf grote proporties aanneemt, is een lockdown zoals we die al meemaakten, niet uit te sluiten. Een lockdown moet werken, dat is het punt”, gaat Van Ranst verder. “Nu botweg zeggen: we kiezen voor de bedrijven en de rest mag het vergeten, daar kan ik me niet in vinden.”