Kinderen kunnen toch heel ziek worden van het coronavirus: "We weten hoe we het moeten behandelen"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews (archieffoto)
Kinderen hebben doorgaans niet veel last van het coronavirus, maar een kleine groep reageert totaal verkeerd en loopt een ernstige ontstekingsreactie op.

De infectie wordt uitgelokt door het coronavirus. In ons land zouden een dertigtal kinderen het meegemaakt hebben en ook in het buitenland zijn er heel wat gevallen gemeld. Claus Decat vertelt het verhaal van zijn 11-jarige dochter Lone. “ “Het ging steeds slechter, slechter, slechter en nog eens slechter. Toen ze binnenkwam op de intensive care in Gent had Lone nog een bloeddruk van 5 over 3. Dan weet je dat het erop of eronder is.”

“Even leek niemand te weten wat ze had”, vertelt Claus. “Wij stonden aan haar bed en konden helemaal niets doen. Vreselijk was dat. Tot een assistent opperde dat het weleens ‘kawasaki’ zou kunnen zijn, een zeldzame ontstekingsziekte.”

Lone werd naar de IC-afdeling van UZ Gent gebracht. Daar verbleef ze vier dagen en ontdekten de artsen dat ze antistoffen had tegen het coronavirus. Ze moet dus besmet zijn geweest. Wellicht liep ze de besmetting tijdens de krokusvakantie op. “Wij hebben een huis in Spanje en verbleven toen daar.” De verwachtingen zijn goed en Lone zal binnen een half jaar normaal volledig hersteld zijn.

Pediater Petra Schelstraete van het UZ Gent is hoopvol. “Het gaat om een hevige ontsteking die wordt uitgelokt door een eerdere infectie, wellicht speelt hier het coronavirus een rol, maar dat is nog niet bewezen. We kennen de ontstekingsreactie en kunnen het ook goed behandelen."