Kunnen PS en N-VA nog met elkaar rond de tafel? Professor maakt zeer kritische bedenking

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De noodregering van premier Wilmès loodst ons land door de coronacrisis, maar we hebben nog steeds geen volwaardige federale regering. Alle ogen zullen opnieuw gericht zijn op de grootste partijen aan beide kanten van de taalgrens, N-VA en PS.

De hamvraag is of PS en N-VA, na al hetgeen de voorbije maanden tussen beide partijen is gebeurd, nog met elkaar rond de tafel kunnen gaan zitten. Wij legden deze vraag voor aan Karen Celis, professor politieke wetenschappen aan de VUB. 

"Hier kan op dit moment niemand een zinnig antwoord op geven. Of het uberhaupt nog mogelijk is dat PS en N-VA rond de tafel gaan, na al wat er gebeurd is, de steken in rug? Ik zie weinig tekenen dat dit verteerd is. Anderzijds speelt ook de vraag welke legitimiteit die partijen nog hebben om te zeggen dat ze het voortouw nemen. Misschien hebben ze hun kans verkeken."

Wat zijn de verkiezingsresultaten nu nog waard?

Daarmee vraagt de politicoloog zich luidop af wat de resultaten van de verkiezingen, die intussen een jaar oud zijn, op dit moment nog aan waarde hebben.

"De verkiezingen zijn ondertussen ook al wel heel erg lang geleden, de verjaring van de verkiezingen is nabij. Dat kan je op twee manieren verstaan: dat het de verjaardag is, maar ook dat ze op dit moment geen waarde meer hebben om te gelden als signaal van de kiezer."