Nieuwsgierige dokters neusden in database van coronapatiënten: “We hebben paswoorden ingesteld”

door: BVDO
Afbeelding bron: Pixabay
Het RIZIV heeft de toegang tot de databank waarin te zien is wie besmet is met het coronavirus verstrengd.

De resultaten van de afgenomen tests in de woonzorgcentra en triageposten worden op een softwareplatform Cyberlab gepubliceerd. Artsen konden die gegevens inkijken. De cijfers worden ook gebruikt om de dagelijkse cijfers van Sciensano te maken.

De laatste tijd werd er echter heel veel verkeer vastgesteld. Sommige artsen gingen gewoon uit nieuwsgierigheid op het platform in de resultaten kijken. “We merkten dat individuele huisartsen die geen actieve rol hebben of slechts zeer sporadisch actief zijn in de triagepost, toegang vragen tot de gegevens van de triagepost”, klinkt het bij het RIZIV. “Als arts hadden zij bijgevolg toegang tot de resultaten van de patiënten van deze triagepost die op het federale testplatform worden geanalyseerd. Dit zorgt voor te ruime toegang tot resultaten.”

Het RIZV veranderde daarom de toegangsrechten tot het platform door wachtwoorden in te stellen. “Het principe was dat enkel artsen die een verantwoordelijkheid opnemen voor een woonzorgcentrum of triagepost toegang hebben tot de resultaten om de epidemie zo snel mogelijk te kunnen beheersen”, zegt het Riziv. “Alleen de verantwoordelijke arts van een triagecentrum zal toegang krijgen tot de resultaten. Alle anderen kunnen hun toegang behouden om aanvragen te registreren, maar toegang tot resultaten wordt beperkt.”

Sommige artsen zijn niet blij met deze beslissing en wilden de resultaten bekijken om die te vergelijken met de tests die ze zelf afnamen. De beslissing van het RIZIV kwam er nochtans na overleg met de koepels en de vertegenwoordigers van de artsen.