Voorzitter van vereniging van Mechelse marktkramers is duidelijk: “Die maatregel moet men afschaffen"

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De marktkramers zijn ook weer aan het werk. Al is het wel met een beperking van 50 kramen per week en met strikte coronamaatregelen.

“De eerste week is vrij goed verlopen. Het blijft moeilijk als je maar vijftig kramen mag zetten. Dat zijn verscheurende keuzes op alle markten”, zegt Luc Mariën aan Redactie24.

“Op sommige markten mag je alleen voeding kopen. In Antwerpen loten ze want daar zijn ze met 200. Daar mag iedereen één keer om de vier weken komen”, gaat de voorzitter van de vereniging van de Mechelse marktkramers verder. “Het zou beter zijn als die regel van 50 weg is. Dat is een blinde maatregel. Volgens de grote van de stad, heb je ook de grote van de marktpleinen. De maatregelen die ze genomen op federaal vlak zijn zo oneerlijk. Ze kennen de sector niet.”

“Het positieve is dat iedereen eigenlijk altijd kan komen, zowel voeding als niet-voeding. De stad Mechelen heeft binnen de mogelijkheden die federaal zijn alles gedaan wat ze konden. Daar wil ik hen wel proficiat voor wensen. Hun opdrachten zijn ook niet éénvoudig."

Hekkens en politie
Er staan nu ook hekkens op de markt en de politie kijkt streng toe. “Er is ook politie geweest, misschien wel te veel politie. Ze hebben de markt gelijkgesteld met een shoppingcentrum. Maar dat is geen problemen van virologen, maar wel van handhaving. Met maar 50 kramen kan je makkelijk afstand bewaren. We worden ook omsingeld door hekkens. We zijn helemaal geen wilde beesten. Het is noodzakelijk om afstand te houden en handhygiëne toe te passen. Als we die normen kunnen naleven, moeten ze ons open laten gaan.”

“Als bond van markten pleiten we dat die maatregel van 50 doorbroken wordt. Alle winkels zijn wel open, hé. Een marktkramer moet niet eens om de 14 dagen kunnen openen, maar wel elke week.”

“Mocht er één iemand corona krijgen omdat we werken, zou ik dat spijtig vinden. Het is erg om al die maatregelen te moeten ondergaan want ons klanten zijn zo braaf als iets. Het is zo imposant met die hekkens.”