Wie zal opdraaien voor de zware coronafactuur? Paul De Grauwe lanceert voorstel

door: MRO
Paul De Grauwe
Afbeelding bron: Photonews
De coronacrisis heeft er economisch bijzonder zwaar ingehakt. De overheid moet fors in het rood gaan en die schuld zal op termijn moeten worden terugbetaald. Econoom Paul De Grauwe kijkt in de richting van de grootverdieners.

De overheid zou dit jaar 9 miljard meer uitgeven dan vorig jaar en de inkomsten van de overheid verminderen met 27 miljard euro. Op die manier loopt het begrotingstekort op tot 46 miljard euro.

"Wanneer dit voorbij en het gevolg zal zijn dat de overheid een veel grotere schuld heeft, wie gaat dat dan betalen? De mensen die nu het hardst getroffen worden, zijn de lage inkomens. Iemand zal voor deze crisis moeten betalen en dan zeg ik dat dit de hogere inkomens zullen zijn", klinkt het bij Paul De Grauwe in Terzake.

Wie meer dan 4500 euro netto verdient

"Ik denk dan aan de top 10 procent van de inkomens, mensen die maandelijks een netto inkomen van 4500 euro hebben. We zouden hen extra moeten belasten op het deel van hun inkomen boven de 4500 euro, met zo'n 10 tot 20 procent. Aan hen kunnen we vragen om extra bij te dragen want zij hebben het eigenlijk goed gehad en andere mensen hebben het veel minder goed gehad.