Klimaatwetenschapper weet dat we drastisch moeten ingrijpen: "Geen olie, gas en kolen meer"

door: MRO
Afbeelding bron: Pixabay
De coronacrisis en de bijhorende lockdownmaatregelen hebben een positief effect gehad op het klimaat en het milieu. Klimaatwetenschapper Wim Thiery (VUB) waarschuwt echter dat al deze verbetering wordt weggegomd indien alles wordt heropgestart zoals voor de coronacrisis.

“Ik maak duidelijk een onderscheid tussen klimaat en milieu. Bij klimaat spreekt men over de CO2 en de andere broeikasgassen en de opwarming dat die veroorzaken."

"Aan de andere kant heb je dan een aantal milieuproblemen zoals luchtkwaliteit en waterkwaliteit. Dat zijn twee verschillende zaken. Zo zagen we ook dat de lucht- en waterkwaliteit er tijdens corona op vooruit gingen.”

“De sterke daling in de CO2-uitstoot die we nu hebben gemerkt is maar een tijdelijke dip. Als we alles nu terug gewoon als voorheen gaan opstarten, dan is in één tel alle verbetering die we hebben gemaakt weer weg”, waarschuwt Wim Thiery bij Redactie24.

Structurele veranderingen zijn nodig

“Dat effect hebben we tijdens de crisis van 2008 ook gezien. Toen zagen we een daling in de uitstoot over 2 jaar en daarna is die uitstoot gewoon opnieuw toegenomen. Men moet echt structurele veranderingen doorvoeren om energie op te wekken. Niet meer met gas, kolen en olie.”

Tags