“Mensen zonder symptomen zorgen voor veel besmettingen”

door: BVDO
Wereldgezondheidsorganisatie heeft dan toch toegegeven dat iemand met weinig tot geen ziekteverschijnselen het coronavirus kan verspreiden.

WHO-expert Mike Ryan waarschuwde al dat de meeste kans op besmetting bestaat als de patiënt zich nog niet ziek voelt. Het virus neemt net voor het ziek worden toe in het lichaam. Daardoor zijn mensen in de twee tot drie dagen voor de symptomen doorbreken zeer besmettelijk.

Vaccinoloog Pierre Van Damme van de Universiteit van Antwerpen waarschuwt om afstand te houden. "De afstandsregel is dubbel zo belangrijk nu we dit weten", vertelt hij aan VRT Nieuws. "Je kan immers niet weten wie drager is en wie niet. Want dragers van het virus kunnen corona hoe dan ook doorgeven. Als ze geen ziektesymptomen hebben, verspreiden ze wel minder druppels door bijvoorbeeld hoesten of niezen. En door het bewaren van voldoende afstand is de kans dat je wat besmette druppeltjes op je krijgt klein.”

De verspreiding hangt dus wel degelijk samen met het verspreiden van druppels zoals bij niezen, hoesten, praten en zingen. "En dat gebeurt natuurlijk wel op café en op feestjes. We kunnen het dus niet genoeg herhalen: hou afstand."