N-VA-minister neemt duidelijk standpunt in: "Overheid mag burgers niet voorliegen en in de val lokken"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) is tegen het invoeren van praktijktests om discriminatie van sommige huurders in Vlaanderen tegen te gaan.

'Terzake' ging undercover op de huurmarkt en ontdekte dat er heel wat discriminatie bestaat. Zo kregen de repoters te horen dat bij sommige immo-kantoren de eigenaars kunnen kiezen of ze willen verhuren aan mensen van allochtone origine. Tevens werd er rechtstreeks contact opgenomen met verhuurders, zowel onder de naam 'Peter' als onder de naam 'Abdellah'.

'Peter' en 'Abdellah' stuurden dezelfde mail naar dezelfde immo-kantoren en particuliere verhuurders, maar 'Peter' kreeg op alle 20 mails een antwoord, 'Abdellah' slechts op 11.

Liegen en bedriegen

Minister Diependaele kant zich echter tegen praktijktests. "Eerst en vooral moeten we stoppen met elke Vlaming te gaan behandelen als een racist en onszelf die beschuldiging aan te praten. Er is een probleem, dat spreekt niemand tegen, maar we kunnen niet telkens naar die Vlaming gaan en hem op voorhand al beschuldigen van discriminatie en racisme", klonk het in 'Terzake'.

"Een overheid mag niet liegen tegen zijn burgers. Op een moment dat je als overheid naar een burger gaat onder een vals voorwendsel en je voordoet als een potentiële huurder en dat blijkt niet het geval te zijn, dan ga je mensen voorliegen. Dan ben je ze aan het bedriegen en ze in de val aan het lokken", aldus Diependaele nog.