CD&V wil volledig verbod invoeren: "Je krijgt er kanker van"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
De Vlaamse christendemocraten dienen een resolutie in om een verbod af te dwingen op zonnebankcenters en zonnebanken voor thuisgebruik.

Leen Dierick en Els Van Hoof van CD&V willen dat de circa 700 zonnebankcenters die ons land telt de deuren definitief moeten sluiten. "Er is verpletterend wetenschappelijk bewijs dat bruinen onder een zonnebank schadelijk is voor de huid en de oorzaak is van een groot deel van de huidkankers."

Ook het kopen van een zonnebank om thuis te gebruiken, moet verboden worden aan particulieren, vinden ze. De Hoge Gezondheidsraad en de Stichting tegen Kanker zijn alvast gewonnen voor het idee. De zonnebankcentra zijn ook bijzonder vaak niet in orde, zo wijzen economische inspecties uit. In 2019 werden 99 centra ter plekke gecontroleerd, slechts 12 daarvan bleken met alles in orde te zijn.

"Het is onverantwoord om het commerciële gebruik van zonnebanken toe te laten, wanneer cijfers tonen dat het overgrote deel van de sector de veiligheids- en gezondheidsvereisten niet respecteert", klinkt het bij CD&V'ers Dierick en Van Hoof.

Maar zijn zonnebanken wel echt zo gevaarlijk? "Al vanaf de éérste keer dat je bruint onder een zonnebank, verhoogt het risico op huidkanker", stelt dermatoloog Thomas Maselis in verschillende media.