Wouter Beke bekent: “Ik wou ontslag nemen, maar ik maakte geen fouten”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Vlaams Minister van Welzijn Wouter Beke heeft een heel moeilijke periode achter de rug. In Humo doet hij een bekentenis.

Beke is onder andere verantwoordelijk voor de tijdens de coronacrisis sterk getroffen woonzorgcentra. Hij zegt geen fouten gemaakt te hebben, maar wel aan ontslag gedacht te hebben na alle miserie rond de bezoekregeling in de woonzorgcentra. “Niemand was voorbereid op een crisis van die omvang”, zegt Beke aan Humo. “Wij baseerden ons op de prognoses van Sciensano. Daarna bleken er onvoldoende tests en mondmaskers voorradig te zijn. De ergst getroffen gebieden zijn België, Zuid-Nederland, Zuid-Engeland, Noord-Frankrijk, Noord-Italië en het westen van Duitsland. Allemaal dichtbevolkte gebieden.”

Zijn moeilijkste moment? “Op de eerste zaterdag van april sloeg ik Het Belang van Limburg open en zag ik veertien pagina’s vol overlijdensberichten. De rillingen liepen me over de rug. Voor het eerst had ik het gevoel dat we weer grip op de zaak kregen, en dan dat. Maar die overlijdens waren het gevolg van wat er de weken voordien fout was gelopen. Als ik het probleem had kunnen oplossen door ontslag te nemen, had ik dat onmiddellijk gedaan. Maar dat had aan de feiten niets veranderd.”

De minister blijft erbij dat hij geen fouten heeft gemaakt. “Ik moest roeien met de riemen die er waren, en met een gebrekkig kompas. Misschien had ik iets vroeger de taskforce moeten installeren, maar achteraf is het altijd makkelijk praten.”