Voorzitter van Belgische marktkramers is het beu: "Horeca mag uitbreiden en ons hokken ze op"

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Vandaag komt de Nationale Veiligheidsraad samen. De verwachting is dat er nog een aantal nieuwe versoepelingen komen.

De Nationale Veiligheidsraad besliste eerder dat al markten opnieuw zijn toegelaten maar wel onder strenge voorwaarden. Groepjes marktkramers hebben nu een advocaat onder de arm genomen om in hun ogen de discriminerende regels ongedaan te maken. Ze dagvaarden de Staat in kortgeding.

Luc Mariën heeft zich privé bij dat groepje marktkramers aangesloten. Hij is ook voorzitter van de Koninklijke Markthandelaarsbond Mechelen (MARKTA). “Maar we hebben ons niet als bond hierbij aangesloten”, licht Luc Mariën toe aan Redactie24. “Er is op een beleefde manier van alles gevraagd. We hebben al veel geprobeerd maar niets helpt. Toen kwam iemand op het idee om die advocaat te nemen die ook de tweedeverblijvers weer naar de zee heeft kunnen doen gaan. Die advocaat gaat onze zaak bepleiten.”

De regel dat maar 50 kramen op een markt mogen staan zit Mariën erg hoog. “Je kan nu 50 kramen zetten zowel in Antwerpen als in Leuven. Sint-Niklaas is bijvoorbeeld een grote markt waar iedereen perfect de nodige afstand kan houden. Die maatregel is zo’n blinde maatregel. Je zou die ook naar 100 of 120 kramen kunnen brengen en dat heb je 90% van de marktkramers die weer hun ding kunnen doen”, bedenkt Mariën zich.

“De hel nu met die regel van 50 is dat je nooit iedereen kan laten komen. Dan moet je dus met een beurtrol gaan werken, maar er is altijd iemand het slachtoffer. Je hebt 100% van de bevolking die naar de markt komt, maar je hebt maar de helft van de kramen. Dan krijg je toch automatisch een samenscholing? Als je nu maar twee visboeren op de markt hebt in plaats van vier, dan krijg je toch automatisch een samenscholing bij die twee visboeren?”

Politie
“De horeca mag zijn terrassen uitbreiden en daar heb ik alle begrip voor, maar ons hokken ze op. Ze doen ingang - en uitgangcontrole, maar op sommige markten is die er niet. Dan hebben we soms meer politie op de markt dan je ‘s nachts in de stad ziet rondlopen. Dat is zo erg, hé.”

“Een uur voor de markt dicht gaat sluiten ze ook ingangen af. Dan heb je dus geen inkomsten. Week na week gaan die markten gaan achteruit. Ze plaatsen dranghekken en dat is echt vies. We zijn geen zotte mensen. Onze klanten zijn geen zatlappen, hé.”

“Onze advocaat vraagt aan de Staat een vergoeding per dag. Misschien kan dat helpen. Unizo begrijpt er niets van en ook individuele ministers zeggen dat ze er niets meer van begrijpen.”

Tags markt