Motorrijders onder vuur voor geluidsoverlast: “Héél véél rotte appels”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Motorrijders liggen onder vuur voor de geluidsoverlast die ze produceren met hun machine. In heel wat landen worden maatregelen genomen.

In Nederland, Duitsland en Oostenrijk worden bepaalde wegen afgesloten voor motorrijders en wordt de wetgeving aangepast om de geluidsoverlast terug te dringen. Wordt dat straks ook in ons land van toepassing?

Net zoals in vele zaken is het een kleine minderheid die voor miserie voor de overgrote meerderheid zorgt. “Als er ééntje langs komt scheuren, dan erger je je ook aan de vijf motoren die even later passeren zonder geluidsoverlast. Wij zeggen ook dat motorrijders die kicken op snelheid naar het circuit moeten'', vertelt Hugo Pinksterboer van de Motorrijdersactiegroep aan Algemeen Dagblad.

In Duitsland willen ze motorrijders een totaalverbod opleggen om in het weekend nog te rijden. De geluidsoverlast zou ook moeten beperkt blijven tot 80 decibel. “Dat wordt nog wel een dingetje, want het zijn allemaal EU-goedgekeurde motorfietsen die opeens niet meer zouden mogen'', zegt Pinksterboer nog.

Er zijn zelfs heel wat actiegroepen die zich verzetten tegen de komst van motorrijders en een verbod ondersteunen. “Dan zijn het wel héél véél rotte appels'', reageert Tony Hardenberg van de Actiegroep Geluidoverlast Motorfietsen. “Ik heb ook motor gereden vroeger, ik weet best hoe het voelt. Je rijdt geen motor om over de snelweg te gaan, maar omdat het een lekker gevoel geeft dat jij die machine controleert. Het heeft wel iets als je aan het knallen bent, maar de overlast is nu té erg.”