Waarschuwing voor motorrijders: "Voorzichtig met die systemen, ze kunnen risico's inhouden"

door: STS
Motorrijder
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Vias Institute komt met een waarschuwing voor motorrijders. Die heeft te maken met infotainmentsystemen die ze gebruiken.

Vias Institute vreest dat infotainmentsystemen voor afleiding kunnen zorgen tijdens het rijden. "Uit onze nieuwe studie blijkt dat 55% van die gebruikers van een gemotoriseerde tweewieler aangeeft minstens één infotainmentsysteem te gebruiken."

"In die groep rijdt een kwart met een smartphone op het stuur en gebruikt 8% een 'Head-up Display', dat is een motorhelm met klein projectiescherm voor één oog. Dat scherm kan verbonden worden met een smartphone."

"Infotainmentsystemen kunnen een positieve impact hebben. Ze geven bijvoorbeeld de maximumsnelheid aan of bezorgen tijdig informatie waardoor bestuurders minder vaak plots van rijstrook moeten veranderen. Anderzijds zorgen ze ook voor negatieve effecten."

Sociale media checken

"Zo worden bochten bijvoorbeeld soms verkeerd ingeschat omdat ze niet even scherp lijken op een navigatiesysteem. Ook laten sommige systemen toe om tijdens het rijden sociale media te checken of tekstberichten lezen. Dit raden we ten stelligste af omdat je op die manier onmogelijk je voertuig nog voldoende onder controle kan hebben of tijdig kan reageren op een gebeurtenis."

"Hoewel er nog geen bewezen rechtstreekse link is met verkeersongevallen werd vastgesteld dat de systemen mogelijk risico's inhouden. Daarom roepen we toch op tot voorzichtigheid met die systemen en raden we aan om de focus op de primaire rijtaak te houden."