Diefstallenplaag van auto's zonder sleutel: 'Parkeer verder van je woning'

door: MRO
Afbeelding bron: Pixabay
Het parket van Leuven waarschuwt voor een plaag van autodiefstallen door middel van keyless theft. Het gaat om wagens die geopend en gestart kunnen worden door een afstandsbediening, zonder sleutel.

Het probleem stelt zich blijkbaar bij auto's van het merk Toyota. In het arrondissement Leuven werden de voorbije maand 4 auto's gestolen via keyless theft.

Buiten het arrondissement Leuven werden nog eens 10 diefstallen van auto’s van het merk Toyota door middel van keyless theft geregistreerd. De diefstallen situeren zich allemaal in de regio rond Brussel (Anderlecht, Schaarbeek, Kortenberg, Sint-Genesius-Rode, Sint-Lambrechts-Woluwe, Wezembeek-Oppem, Merchtem, Roosdaal, Jette en Kraainem) met uitschieters in Aarschot, Leuven en Aartselaar.

Keyless theft komt voor bij auto’s die geopend en gestart kunnen worden via afstandsbediening en waarbij geen sleutel nodig is. De dieven pikken via apparaatjes het signaal op van de afstandsbediening die in de woning ligt.

Wanneer de auto dicht genoeg bij het huis is geparkeerd, kan het signaal door de muren en het glas van het huis dringen en worden verlengd tot aan de auto. De auto denkt dat hij wordt geopend en kan worden gestart.

Omwille van de plotse opmars van dit soort diefstal in de maand juni, vraagt men om extra waakzaam te zijn. Kijk uit naar verdachte personen rond voertuigen op opritten en rond woningen. Om de ‘keyless theft’ te voorkomen, kan u uw afstandsbediening binnenshuis bewaren in een metalen doos of uw auto verder van uw woning parkeren.