Overleden wielrenner De Vriendt was recent gescreend: “Grote verschillen in de kwaliteit van screenings”

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Vanaf een bepaald niveau moeten wielrenners zich laten screenen. Ook de jonge Niels De Vriendt, die begin juli aan hartfalen overleed, was recent gescreend. Professor Pedro Brugada (VUB) wijst erop dat er grote verschillen liggen in de kwaliteit van de screenings.

“Er is veel verschil in de kwaliteit van screenings. Dit kan gaan van het invullen van een vragenlijst tot een professionele medische screening. Tussenin zitten nog heel wat mogelijkheden.”

Hoe ziet een goede screening eruit? “Je moet altijd beginnen met het invullen van een goede vragenlijst, daarna een fysisch onderzoek, laat een goede electrocardiogram (ecg) maken en laat een goede interpretatie geven bij de resultaten van de electrocardiogram door een specialist. Dit stappenplan is een absoluut minimum.”

“In sommige disciplines is een electrocardiogram is niet verplicht en soms laat de interpretatie van de resultaten van de ecg te wensen over en dan is de screening zelf niets waard”, duidt de bekende cardioloog Pedro Brugada bij Redactie24.

Nooit 100% zekerheid

“Wanneer iemand bijvoorbeeld in de familie een aantal mensen met hartproblemen heeft of iemand ondervindt hartklachten, dan gaat men zeker een electrocardiogram meenemen in het onderzoek. Wanneer uit die resultaten abnormale bevindingen naar boven komen, moet dat verder onderzocht worden.”

“Ik wil wel benadrukken dat je, ook na een screening, nooit honderd procent zekerheid hebt dat alle afwijkingen vooraf ontdekt worden, dat is gewoon zo.”

“Indien er nog twijfel is na het basisonderzoek of wanneer iets abnormaal is opgevallen tijdens de eerste screening, kan je nog bijkomende cardiovasculaire onderzoeken laten doen.”

“Zo kan je bijvoorbeeld nog een echo, scan of MRI van het hart laten maken. De dokter gaat onderzoeken selecteren op basis van wat hij heeft gezien en wat hij denkt dat er nog dieper moet onderzocht worden. Hiermee kom je in een volgende fase terecht.”