"Mensen mogen nu niet de indruk krijgen dat we weer volledig de mist ingaan"

door: STS
Afbeelding bron: VTM
Marc Van Ranst erkent dat de huidige corona-cijfers nauwgezet in de gaten gehouden dienen te worden. Anderzijds benadrukt hij dat dit nog niet meteen betekent dat de epidemie in volle geweld aan het losbarsten is zoals voorheen.

"Het reproductiecijfer is gestegen tot 1,1, maar de mensen mogen nu ook niet de indruk krijgen dat we weer vollédig de mist ingaan en dat we weer een epidemie krijgen van hier tot ginder", zei Van Ranst in het VTM Nieuws. "Dit is problematisch, maar niet catastrofaal. Men moet niet vrezen dat we binnen een week aan 1.000 gevallen gaan zitten."

"Wanneer we de vorm van de curve zien, dan is die traag begonnen, vervolgens snel omhoog gegaan, heeft die een piek bereikt en is die daarna naar beneden gegaan, na het nemen van de maatregelen. Toen is de curve gezakt tot op een heel laag peil. Daar zitten we nu nog. Dat is dus goed, maar het wordt wel nauw opgevolgd."

"Dat is het goede nieuws: we vinden het nu een ramp wanneer we van gemiddeld 80 besmettingen per dag naar 90 gaan of van 90 naar 100 gaan. Het is goed dat we dat een ramp vinden. Want dat betekent dat we er wel kort op zitten en het niet uit de hand laten lopen", aldus Van Ranst.