Professor Pierre Van Damme ongerust: "Dan zijn we opnieuw vertrokken"

door: MRO
Afbeelding bron: UAntwerpen
Het virus is opnieuw aan een opmars bezig en dat stemt wetenschapper ongerust. Bovendien werkt het contactonderzoek in België niet naar behoren. Dat moet anders volgens epidemioloog Pierre Van Damme.

De R-waarde steeg opnieuw boven 1 in België. "Als elke besmette persoon minstens één andere persoon gaat besmetten of zelf iets meer, dan zijn we vertrokken. Dat zien we ook in andere landen, dat zijn de hotspots die we in Europa zien."

"Dit is een manier van een tweede golf, dat gaat niet over een heel land maar over regio's. Dit moeten we zo snel mogelijk afvlakken", vertelt professor Van Damme in Terzake.

Het contactonderzoek wordt nu nog belangrijker. "Als we onderzoek doen, is het één van de cruciale elementen dat we aan de mensen kunnen vragen waar ze op verlof zijn geweest, in welk bedrijf ze werken of wat hun hobby is."

"Die vragen kunnen om legale redenen niet allemaal gesteld worden. Ik hoor van juristen zeggen dat dit wel kan omdat er een hiërarchie is. De veiligheid van de volksgezondheid is veel belangrijker dan de individuele vrijheid."