Om verspreiding van covid-19 tegen te gaan, moet heel Europa gelijktijdig in lockdown

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews (archieffoto)
Om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, zouden de overheden van verschillende landen de lockdowns op elkaar moeten afstemmen. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in het magazine Science, waarover CNN bericht.

Nick Ruktanonchai, een epidemioloog aan de universiteit Southampton, voerde 1.200 simulaties uit. Om de modellen te maken, gebruikte Ruktanonchai en zijn team gegevens van mobiele telefoons die door Vodaphone en Google werden vrijgegeven en die de contacten tussen mensen laten zien.

Toen het team een scenario onderzocht van vier cycli van drie weken durende lockdowns in alle landen van Europa tegelijkertijd, werd de verspreiding van covid-19 in 90% van de gevallen geëlimineerd.

In het scenario waarbij de lockdowns niet gesynchroniseerd waren, werd de verspreiding van de ziekte in slechts 5% van de tijd geëlimineerd.

Wanneer de lockdowns vroegtijdig of ongelijkmatig worden opgeheven, ontstaat er een wisselwerking tussen de mensen en verspreidt de ziekte zich.