Belg opent frituur in Spanje in volle coronacrisis: "Als ik deze periode overleef, wordt het enkel beter"

door: MRO
Afbeelding bron: PC
Fritas Belga, een Belgisch frituur-restaurant, opende enkele weken geleden aan de Spaanse Costa Calida de deuren. Een spannende onderneming in volle coronacrisis. Hoe het ondertussen gaat en of de Spanjaarden Belgische frieten kunnen waarderen, vroegen we aan eigenaar Peter Claes.

Hoe is het idee ontstaan?

“Ik woon al enkele jaren in Spanje. We organiseerden in onze woonwijk een Belgische avond met frieten en stoofvlees en de opkomst was vele malen groter dan verwacht. Het idee om in onze omgeving een frituur te openen bleef hangen. Toen in Lo Pagan het perfecte handelspand vrij kwam, heb ik de stap gewaagd."

Je timing is toch wel enigszins risicovol te noemen, te midden van de coronacrisis opende jij je zaak. 

“Natuurlijk heb ik daar over nagedacht, maar deze kans kon ik niet laten schieten en ik dacht: ‘Als ik deze periode overleef, dan kan het daarna alleen maar beter gaan’. Bovendien zijn hier ook vele vaste bewoners en Belgen die permanent hier verblijven. Ik zag wel een groot potentieel.”

Corona heeft ook in Spanje hard toegeslagen. Zijn de maatregelen niet heel streng? 

“In Murcia mogen we 100% bezetting hebben en hoeven de tafeltjes niet meer uit elkaar geschoven te worden. Mondmaskers zijn wel verplicht voor de medewerkers.”

(lees verder onder de foto)
Heb je veel Belgische klanten?

“Al onze producten zijn 100% Belgisch: frieten, snacks, sauzen, eigenbereid stoofvlees en vol au vent. Het grootste deel van ons cliënteel is Belgisch, waarvan er al enkelen wekelijks terugkomen. De meesten vinden ons via Facebook. Onze klanten bestellen het vaakst friet met curryworst of steak. Mensen kunnen hier op restaurant komen, maar ook afhalen is mogelijk.”

Hoe beleven Spanjaarden een bezoekje aan een Belgische frituur?

“We zien dat Spanjaarden één pakje friet nemen voor 3 personen, zij vinden onze porties heel groot. Daarnaast houden Spanjaarden van tapas. Zo bestellen ze bij een drankje bijna altijd een portie bitterballen of chicken nuggets. Wat ze ook regelmatig doen is enkele gerechten bestellen en die in het midden van de tafel plaatsen en dan delen.”