Groen-voorzitster Almaci: "Bizarre position switch van Paul Magnette”

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De vorming van een volwaardige federale regering duurt nu al meer dan een jaar. Intussen veranderde Paul Magnette al talloze keren van strategie. Nu is hij toch bereid om samen te werken met Bart De Wever en kreeg hij van de koning de opdracht om een regering op de been te brengen. Groen-voorzitster Meyrem Almaci spreekt van ‘een opmerkelijke position switch’.

“Ik merk dat Paul Magnette zijn positie om de drie weken fundamenteel en drastisch verandert. Ik heb al van PS meermaals gehoord dat men het absoluut niet zag met de N-VA, onmogelijk."

"Ik heb na de formatiepoging van de partijvoorzitters van Sp.a en PS gehoord dat ze zeiden: ‘Het gaat niet, wij zien geen meerderheid meer mogelijk’. Men stelde dan een minderheidsformule voor, vanuit een klassieke tripartite.”

“Men zou in die formule gedoogsteun moeten gaan zoeken en men sprak dan over Groen zonder dat men ons daar ooit iets heeft over gevraagd. Weinig fraai allemaal. Maar vooral: geen goed idee. Ons land heeft een stabiele meerderheid nodig, wij gaan dus geen minderheden gedogen”, benadrukt Meyrem Almaci in gesprek met Redactie24.

“Nu wil Paul Magnette samenwerken met N-VA, zoveel weken na zijn formatiepoging met Conner Rousseau waar hij een andere conclusie maakte. Dat is natuurlijk niet van die aard om veel vertrouwen te geven, het is een bizarre ‘position switch’.”

Zweeds beleid verderzetten is geen optie

“We hebben standvastigheid nodig. Ik wacht nu af wat er uit de oefening van de huidige drie koningen gaat komen.” De voorzitster van Groen vindt een verderzetting van het Zweeds beleid alleszins uit den boze.

“We hebben een progressief project nodig voor dit land. De Zweedse regering is keihard afgestraft. De grootste partij raakte een derde van haar kiezers kwijt. Het Zweeds beleid verderzetten kan geen optie zijn."

"Er is een grote roep naar een socialer beleid , naar beter beleid. Niemand vroeg om de splitsing van het land, dat was geen thema tijdens de verkiezingen.”