Burgemeester De Panne grijpt in: "Nu nog geen uitbraak aan de kust, maar die komt er sowieso"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Enkele burgemeesters kondigden al aan dat ze de coronamaatregelen in hun gemeente verstrengen. Ook in De Panne nam burgemeester Bram Degrieck enkele bijkomende maatregelen. Dat de verantwoordelijkheid bij de burgemeesters wordt gelegd, bezorgt hem een dubbel gevoel.

“We worden nu wel geconfronteerd met de tweede golf die eraan komt en daarom hebben we als gemeente proactief toch bijkomende maatregelen genomen.”

“Met een boutade gezegd wil ik niet zoals een koe staan kijken naar de trein die passeert en wil ik nu handelen binnen de krijtlijnen die ons zijn toegewezen. Vandaag is er nog geen uitbraak aan de kust, maar die komt er toch sowieso aan en dan wordt het wel wat spannend", vertelt Bram Degrieck aan Redactie24.

Bijkomende maatregelen

“We gaan het mondmasker op drukke plaatsen zoals de zeedijk extra promoten. We roepen op om dat mondmasker te dragen, ook in de buitenlucht. Daarnaast wordt het mondmasker verplicht in alle openbare gebouwen."

"De zaterdagmarkt is afgeschaft tot en met 8 augustus. Wij willen niet wachten tot de federale overheden beslissen en nemen dus zelf initiatief.”

Wrang gevoel

Toch blijft de burgemeester met een dubbel gevoel achter. "Er wordt gezegd dat wij als lokale burgemeesters meer slagkracht krijgen, maar ik heb daar een klein beetje een wrang gevoel bij omdat we relatief weinig middelen in handen hebben gekregen om de verspreiding van het virus tegen te gaan."

"We mochten niet strenger te zijn dan wat afgekondigd is. Als je op microniveau beslissingen moet nemen, wordt dat voor een kustgemeente bijzonder moeilijk. Maar langs de andere kant kunnen wij het best de lokale situatie inschatten.”