Biostatisticus Geert Molenberghs: "Een lockdown 2.0 zit eraan te komen"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Het coronavirus slaat opnieuw keihard toe in België. Maandag waren er 370 bevestigde besmettingen. Om de nieuwe opmars van Covid-19 af te remmen volstaan de maatregelen die premier Sophie Wilmès donderdag aankondigde absoluut niet. "We hebben een lockdown 2.0 nodig", klinkt het bij biostatisticus Geert Molenberghs. Al hoeft die niet zo streng te zijn als vorige keer.

“We waren aan het dalen, met bepaalde maatregelen is het virus beginnen vertragen. Dan kwam het moment dat de curve horizontaal lag, we lagen op een laagvlakte. Dat was nog altijd niet goed want de beste vlakte om op te zitten is nul.”

“We hebben onszelf in slaap gewiegd met die 85 gevallen per dag want zo blijf je voortdurend zachtjes brandstof uitgieten over de kurkdroge heide. Eén lucifer is dan voldoende om de zaak in brand te zetten en dat zie je nu."

Snel een nieuwe Veiligheidsraad

“Ik verwacht dat de Veiligheidsraad nu heel snel opnieuw zal moeten samenkomen om veel strengere maatregelen af te kondigen. Een lockdown 2.0 zit eraan te komen als je het mij vraagt."

"Tenzij we net als Texas en Florida de zaak volledig uit de hand willen laten lopen. Ik hoop het niet", vertelt professor Geert Molenberghs (KULeuven en UHasselt) aan Redactie24.

R-waarde

Lokale lockdowns zullen geen oplossing bieden. “Als je het mij vraagt moeten we landelijk denken. Het is zo verspreid nu, het reproductiecijfer zit in alle provincies, behalve in Waals-Brabant, boven de 1. In de provincie Antwerpen bedraagt de R-waarde 1,9 en in Namen 2,3. Daarmee is alles gezegd, het virus verspreidt te snel."

“Als je vandaag bijvoorbeeld het arrondissement Antwerpen in lockdown plaatst en je spaart de Kempen, dan moet je het over enkele dagen ook in de Kempen doen. Nu doet men niet genoeg. Er is nu een snelle ingreep nodig, maar die moet niet zo drastisch zijn als de vorige keer."

Minder strenge lockdown

"Een lockdown 2.0 moet niet zo streng zijn als vorige keer, we kunnen ons nu een aantal dingen permitteren. Winkels kunnen bijvoorbeeld wel voorzichtig open blijven, misschien kunnen ook restaurants open blijven. Men hoeft niet zo ver te gaan als vorige keer, maar wel verder dan wat men nu heeft beslist.