Een job zoeken is niet evident in coronacrisis: "Opnieuw daling in aantal vacatures"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Werk zoeken in volle coronacrisis is geen eenvoudige opdracht. Het aantal vacatures daalt. De horeca- en eventsector wordt hard getroffen door de coronamaatregelen en dat is ook duidelijk merkbaar het aantal vacatures.

“Vlak na de start van de coronacrisis is het aantal ontvangen vacatures in zo goed als alle sectoren gedaald. Enkel vanuit de primaire sector was er toen een duidelijke stijging merkbaar", laat Lotte Landuydt van VDAB weten aan Redactie24.

“Na enkele weken waarin de vraag naar medewerkers in de fruitteelt en tuinbouwmedewerkers zeer hoog was, is dit nadien een beetje gaan liggen. Maar ook daarna zijn er nog weken met veel vacatures voor deze beroepen.”

Winkelmedewerkers

“Een van de sectoren die de eerste weken van de coronacrisis een terugval kende in het aantal vacatures, maar zich redelijk snel hersteld heeft, is deze van de groot- en kleinhandel. Hierbij was er voornamelijk veel vraag naar winkelmedewerkers.”

“Ook vanuit de bouwsector en de sector van de gezondheidszorg kwam de vacaturestroom redelijk snel terug op gang (wel op een lager niveau) en beide sectoren kennen een wat wisselend verloop: weken met meer vacatures worden afgewisseld met periodes met minder vacatures.”

Horeca en toerisme

“De sector waarbij de terugval in het aantal vacatures het sterkst was is Horeca en toerisme.  Sinds het heropenen van de horeca zien we het aantal vacatures wel voorzichtig stijgen - al blijft de sector onder haar normale niveau. Dit geldt trouwens voor heel wat sectoren en beroepen.”

“De laatste weken zien we terug een daling in het aantal ontvangen vacatures, maar het is nog onduidelijk of dit toe te schrijven valt aan de start van de tweede golf dan wel aan de vakantieperiode.”