Steven Van Gucht: “Op dat moment kunnen we terugkeren naar een grotendeels normale maatschappij”

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

We zullen nog heel lang met bubbels moeten leven. Een terugkeer naar uitgebreide sociale contacten of een wekelijks wisselende bubbel van 15 zit er de komende maanden niet in. Al heeft Steven Van Gucht goede hoop dat een vaccin hier verandering in zal brengen.

“We gaan sowieso niet kunnen teruggaan naar die uitgebreide sociale contacten. Elke week 15 andere mensen zien, dat was te veel. Dat is één van de factoren geweest waardoor het virus opnieuw is beginnen verspreiden”, klinkt het bij professor Steven Van Gucht in gesprek met onze redactie.

“Het principe van het beperken van de mensen met wie je contact hebt, gaan we nog maandenlang moeten doen.” Steven Van Gucht heeft wel een goed oog in de ontwikkeling van een vaccin tegen Covid-19 en dat kan heel wat veranderen.

Vaccin kan gamechanger zijn

“Ik geloof er wel in dat we volgend jaar op een bepaald moment een goed vaccin ter beschikking zullen hebben en dat kan wel een gamechanger zijn. Als dat kan verhinderen dat mensen in het ziekenhuis terechtkomen of overlijden, dan kan je terugkeren naar een grotendeels normale maatschappij.”

“Er zijn verschillende kandidaten die een vaccin aan het ontwikkelen zijn en die gebaseerd zijn op verschillende principes. Dat is goed, we hebben meerdere eieren in de mand liggen. Als je kijkt naar de eerste studies bij mensen, zie je dat zij een goede immuunrespons ontwikkelen.”

“We hebben nog een lange weg te gaan want er moeten nog heel wat studies gebeuren, maar ik ben hoopvol over de ontwikkeling van een vaccin. Het is een belangrijke boodschap aan de mensen dat dit niet blijft duren.”