Wordt Oprah Winfrey de volgende presidente van Amerika? Zoveel kans maakt ze

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Donald Trump ziet geen concurrent in Oprah Winfrey. De Amerikaanse president moest eens gniffelen toen hij hoorde dat Oprah Winfrey het wellicht als democraat wil opnemen tegen hem bij de volgende presidentsverkiezingen in 2020. Maar maakt de bekende televisiester ook echt een kans?

Als Donald Trump president kan worden, kan iedereen het. Die gedachte heerste  volop nadat het nieuws bekend werd. Aanvankelijk had niemand gedacht dat Trump ook daadwerkelijk Obama zou opvolgen als president. Als Trump president kon worden, kan het Oprah Winfrey dan ook lukken? Als het van Trump afhangt, maakt ze geen schijn van kans.

Toen Winfrey op het podium stond van de Golden Globes maakte haar speech heel wat los bij de Amerikanen. “Ze wist dat de woorden die ze koos de mensen aan het praten zouden brengen over hoe het zou zijn als zij het zou opnemen tegen Trump”, schrijft Chris Cillizza van CNN. Momenteel is het nog onduidelijk of Oprah zich ook daadwerkelijk kandidaat zal stellen. Formeel heeft ze nog niets ingediend, maar daar komt misschien snel verandering in.

“Het is zo typisch Amerikaans, hé. Iemand geeft een formidabele speech van negen minuten en ze wordt op een schild gehesen en presidentskandidaat verklaard. En de Democraten reageren enthousiast, natuurlijk. Oprah Winfrey is een indrukwekkende dame, ze heeft een groot gevolg en ze is een zwarte vrouw. Dat zou een enorm statement zijn”, zegt Kristiaan Versluys, professor Amerikaanse cultuur aan de UGent. Toch zal Winfrey volgens hem geen presidente worden. “Volgens mij zien ze in de VS precies door Trump in dat politiek ook een stiel is die je moet leren door vele jaren in het gestel te staan.”

Volgens Victor Vlam, een goede vriend van Oprah Winfrey, is het slechts tumult dat niet verder aangewakkerd moet worden. “Als we dit toejuichen, zijn we helemaal gek geworden. Oprah Winfrey is een prima talkshowhost met bakken charisma en ze is een van de meest gewaardeerde vrouwen van de VS. Maar dat kwalificeert haar niet voor het presidentschap. Het is niet omdat de Republikeinen een beroemdheid in het Witte Huis hebben, dat de Democraten daar een andere tegenover moeten zetten. Integendeel. Je hebt een nerd nodig, iemand kundig met visie. Ik denk aan Joe Biden, al wordt die misschien wat oud.”