Minderjarige meisjes verkopen hun lichaam voor amper vijf euro in ons land

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Ze zijn met honderden: jonge en vaak minderjarige Nigeriaanse meisjes die in ons land in de prostitutie werken. De meisjes worden almaar jonger en ze verkopen hun lichaam steeds goedkoper, zo weet Het Nieuwsblad. Vaak voor nog geen vijf (!) euro.

"Mochten het Europese meisjes zijn, het kot zou te klein zijn. Maar ja, het zijn maar Afrikaanse meisjes die hier illegaal zijn", reageert commissaris Franz-Manuel Vandelook, specialist in de Nigeriaanse prostitutieproblematiek bij de federale politie. "Het verbaast me al twintig jaar dat daar zo weinig aandacht naartoe gaat. Ook op politiek niveau. We spreken over Brussel anno 2018, het centrum van Europa. Maar de ­situatie is even schrijnend als in de middeleeuwen: het gaat om pure slavernij en uitbuiting.”

“Wat opvalt, is dat de meisjes steeds jonger zijn. Vaak zo'n 14, 15, 16 jaar. Ze worden in hun thuisland overhaald om naar het beloofde land Europa te reizen zodat ze geld naar hun familie in Nigeria kunnen sturen. Maar ze vallen in handen van criminele organisaties.”

In Nigeria ondergaan de vrouwen eerst een voodooceremonie waarbij ze eeuwige trouw zweren aan hun pooier, een Nigeriaanse "madam". “Ze beseffen dan nog niet dat ze in ons land in mensonterende, gevaarlijke omstandigheden moeten leven en zichzelf zullen moeten vrijkopen door hun madam zo'n 40.000 euro terug te betalen.”

"Soms vragen ze niet meer dan vijf euro voor seksuele diensten. Aangezien ze hun madam moeten afbetalen, werken ze soms vijftien klanten per dag af, jaren aan een stuk. Of ze nu ziek zijn, of menstrueren: ze worden gedwongen om zichzelf constant te prostitueren", aldus Vandelook.